Veneen esittely

Veto 5 kala- ja erävene – taustalla 50 vuotta veneenrakennusta | Varkaus, koko Suomi

Veneveistämö T Korhonen aloitti puuveneiden valmistuksen vuonna 1950. 1960-luvun lopulle saakka valmistettiin soutu- ja moottoriveneiden ohella pelastus- ja työveneitä sotakorvauslaivoihin.

1970-luvulla suunniteltiin uppoumarunkoiset Tristan-matkaveneet, joita alettiin valmistaa lasikuidusta 1975. 1980-luvun lopulla suunniteltiin liukuvarunkoiset Tristanit, joiden valmistus siirtyi toiselle yritykselle 1994. Samana vuonna perustettiin Vene P. Korhonen Oy, ja Veto 5 -veneen suunnittelu ja valmistus alkoi. Tarkoituksena on ollut kehittää nykyaikainen ja monipuolinen soutuvene erä- ja kalastusveneeksi, joka lisäksi soveltuu myös mökki-, retki- ja kuntosoutuveneeksi.

Veto 5 on riittävän pitkä vene (pituus 5 m), jotta saadaan riittävän pitkä vesilinja ja suoraa kantavaa pohjapintaa. Veneen pohja on keskiveneeltä tasainen, minkä ansiosta vene on vakaa (kestää 80 kg laitakuormaa = normien vaatimus). Se on kuitenkin riittävän kapea vesilinjasta, jotta se kulkee todella kevyesti pienellä teholla. Korkea köli (6 cm) antaa hyvän suuntavakavuuden.

Veto 5:ssä on tavallista syvempi runko, jonka ansiosta veneessä on riittävän korkeat istuimet (34–39 cm), niin ettei pitkäkään oleskelu veneessä rasita selkää eikä jalkoja. Luonnollisesti syvä runko lisää veneen merikelpoisuutta – roiskevedet eivät tule sisään isommassakaan aallokossa.

Monipuoliset säilytysmahdollisuudet

Eräs tärkeä tavoite suunnittelussa oli, että veneessä on tavaroille omat säilytyspaikkansa. Niinpä Veto 5:ssä on takaistuimen alla lukittava tila polttoainetankille. Veneen keski-istuin on lämpö-eristetty laatikko, joka voidaan kätevästi nostaa pois veneestä. Tällöin veneen pohjalle tulee tasainen 275 cm pitkä yhtenäinen tila. Tämä lisää veneen käyttömahdollisuuksia tavaran kuljetuksessa. Lisäksi siinä voi ottaa aurinkoa, ja kun vene varustetaan kuomulla, siinä voi vaikkapa yöpyä. Keski-istuinlaatikko on siisti säilytys- ja kuljetuslaatikko myös muuhun käyttöön silloin kun sitä ei tarvita veneessä istuimena. Keulaistuimen alla on myös lukittava säilytystila.

Veneen koko sisäpuoli, samoin kuin säilytystilat, ovat sileitä gelcoat-pintoja, jotka on helppo pitää puhtaana. Veneen sivuilla oleviin ponttoneihin on kiinnitetty reunalaudat, joiden avulla niistä tulee pitkät säilytystilat esimerkiksi airoille, melalle ja onkivavoille. Myös ankkurille on oma säilytyslokeronsa. Takaistuimessa on kaareva, muotoiltu selkänoja ja moottorikaivo, joten moottorilla ajettaessa ei missään tilanteessa perästä tule vesi sisälle veneeseen.

Veto 5 soveltuu moneen

Kalastusta ajatellen Veto 5:ssä on upotetut hankainlaakerit ja täysin sileät laidat, niin etteivät verkot ja siimat tartu mihinkään kiinni. Veneeseen on saatavana ruostumattomat kaiteet, joihin on helppo kiinnittää vapatelineet.

Veto 5 soveltuu hyvin myös retki- ja kuntosoutuun. Olen ollut veneellä neljä kertaa Sulkavan Suursouduissa retkisarjassa, joissa viikonlopun aikana soudetaan 75 km. Olemme soutaneet kaksilla airoilla, ja soutuaika on ollut noin 10,5 tuntia. Mukana on ollut retkivarustus, ja olemme matkalla yöpyneet veneessä. Veneeseen saatava kuomu mahtuu pakattuna kaarineen keski-istuinlaatikkoon. Kuomussa on ikkunat, tuuletusventtiilit hyttysverkkoineen, ja sitä voidaan käyttää kolmena eri osakuomuna, kuomun alla veneen pohjalla on istumakorkeus.

Veto 5 -veneeseen on nyt saatavana myös muotoiltu trimmitaso, jonka ansiosta veneellä voi yksin ajaa 5 hv:n moottorilla takaistuimelta täydellä teholla ilman, että veneen perä oleellisesti painuu. Näkyvyys ja ajoasento säilyvät hyvinä koko ajan. Nopeus nousee parhaimmillaan yli 10 solmun.

Erä-lehti sekä eri venelehdet ovat testanneet Veto 5 -veneen. Vene luonnollisesti täyttää nykyiset turvallisuusmääräykset. Sillä on sekä Merenkulkuhallituksen Sininen Kilpi että VTT:n CE-hyväksyntä.

Kysy lisää veneestämme »

Veto 5 – juuri sinua varten

Veto 5 ei ole persoonaton massatuote, vaan perinteikäs veistämötyönä valmistettava vene, joka tehdään juuri sinulle ja voidaan varustella yksilöllisesti toiveidesi mukaisesti. Siksi Veto 5 -veneen myynti toteutetaan suoraan veistämöltä, ilman välikäsiä. Voit tulla itse hakemaan veneen veistämöltä ja tutustua samalla sen valmistukseen ja valmistajiin. Voit myös tilata veneen kätevästi puhelimitse ja me tuomme sen sinulle haluamaasi paikkaan.

Ystävällisin terveisin Pentti Korhonen